CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, April 8, 2011

Pengalaman Bersalin Part 2

Salam..

Hehe.. nak tergelak pulak rasanya bila baca tajuk entry ni, bersalin ni ada part2 pulak.. Saya nak ceritakan pengalaman saya bersalin Haneen la pulak, kecik hati dia nanti, bila cerita bersalin abang dia je yang ada dalam blog ibu ni.. "Ibu tak bezakan kasih untuk anak2 ibu, semua sama saja.. Siapa nakal kena tibai, siapa baik.. ibu kiss pipi!!".

Okayla... Kalau orang kata bersalin anak kedua mudah dan senang, tidak bagi diri saya.. Saya lalui pengalaman mengerikan melahirkan Haneen..

Mula pada malam 24 hb Mac 2011, pukul 1 pagi macam tu.. Saya dah rasa macam period pain, sangat mild.. Dalam hati kata, " ooo,rasanya nak bersalin dah ni". Sebenarnya azam saya untuk bersalin kali ni ialah, saya malas pegi hospital awal2, biar dah sakit sangat2,baru pegi.. sbbnya??? Malas dok ward lama2, tahan sakit sorang2.. Cadangnya bila pegi hospital tu, terus masuk labour room dan bersalin dengan jayanya!!! Lagipun tak sampai hati tinggal Ulwan..

Malam tu, saya tidur dengan nyenyaknya.. Siap mimpi2 dah bersalin.. Hehehe.. Pagi esoknya, kena bebel dengan mak saya, suruh pegi hospital, takut apa2 jadi.. Maka saya pun pegi la hospital dengan suami tercinta, biasa la, bila dah dekat hospital tu, buat CTG, dan check jalannya.. dah buka ke belum?? Baru 2cm, doktor suruh saya balik dulu.. Kalau sakit dah kerap atau pecah air ketuban, baru datang balik.. mungkin sebab tengok muka saya yang biasa2 saja, relaks semacam.. Tapi sebab utamanya ialah wad dah penuh, ramai betul orang nak bersalin sama tarikh dengan saya..

So, saya balik rumah.. peluk2 Ulwan, main dengan Ulwan.. Sekejap je balik rumah, dalam sejam macam tu je.. Pastu pegi hospital balik, sebab sakit makin kerap pulak, 3 minit sekali.. tapi sakitnya masih boleh ditahan lagi.. Suami saya angkut mak saya, Ulwan dan adik saya pegi hospital.. Boring tunggu sorang2 katanya.. Pegi la kami ke hospital semula dengan satu batalion pemberi semangat kepada saya yang sakit ni... huhu..

Saya sampai di hospital masa tu pukul 130 tghhari macam tu, punya la lama tunggu turn nak buat CTG weh... Ramainya orang nak beranak, termasuk la saya.. sesekali mengintai Ulwan yang ada dkt Ruang Menunggu.. Pukul 330 macam tu, baru la sampai balik turn CTG saya.. Fuhhh!!!!lama kan??? Berpeluh2 saya.. Doktor check jalan lagi, baru 3cm.. Lambatnya buka jalan, dari pukul 11 pagi sampai pukul 4 ptg, baru berganjak 1cm... Masa tu rasa macam dah nak menangis dah..sakit makin kuat, tapi jalan lambat bukak.. Peraturan kat hospital, bila jalan buka 4 cm,barula  kita akan dimasukkan ke labour room, bawah dari tu, masuk ward bersalin, dan itu la yang paling saya malas sekali.. Masuk ward!! Sungguh berbeza perasaannya bila kita masuk ward dengan baby dan masuk ward dengan kesakitan menggunung yang tak boleh dikongsi dengan sesiapa kecuali nurse2 dan doktor yang asing bagi kita.. huhuhu..

Saya admit ke ward pukul 645ptg, masa ni sangat2 la sakit, sampai saya memang tak mampu nak berjalan lagi, hanya baring dekat katil, bila sakit tu datang, saya pegang besi katil kuat2 sambil zikir Ya Latiff.. Mohon Allah ringankan sakit.. Tak henti saya berdoa, supaya Allah berikan kesakitan yang masih mampu saya tanggung.. Pukul 9 malam mcm tu, saya tak tahan lagi, betul2 sakit.. Saya sendiri pegi jumpa nurse, suruh nurse tlg tgok bukaan dah berapa? Sebab sakitnya Allah yang tau.. Sakittttnyaaa... Masih lagi 3cm rupanya, balik je dekat katil saya, berjurai2 air mata saya menangis.. Betul,saya tak tahan lagi sakit.. Jangan ngeri ye kepada yang tengah mengandung tu..

Saya menangis teringat Ulwan, macam petang tadi adalah saat terakhir saya jumpa dia, rasanya saya macam dah nak mati.. Teringat Ulwan berlari2 peluk kaki saya masa saya dihantar ke ward, minta saya dukung.. Terharu sangat masa tu, sbb saya tak mampu nak dukung Ulwan, sebab terlalu sakit.. Saya telefon suami saya, minta maaf pada dia.. Mana tau ada salah saya yang masih belum diampunkan, jenuh pulak suami saya bagi semangat pada saya, supaya kuat.. Dia suruh saya bayangkan muka Ulwan. Mak Oii.. muka Ulwan, memang la pemberi semangat, tapi juga buat saya sebak dan sedih.. Hehehe.. gagal la abang..

Pukul 11 malam saya pegi lagi jumpa nurse, suruh tgok bukaan.. Nurse kata tak boleh check selalu, takut jangkitan kuman, tapi saya memang dah tak tertahan lagi.. Untuk sedapkan hati saya, dia suruh saya baring dulu, tunggu doktor datang untuk check bukaan...Pukul 1215 pagi, baru la doktor datang check bukaan, dan yang mengecewakan, masih lagi 3cm... Doktor pun macam dah malas nak tengok muka saya lagi, mungkin dia rasa saya menyusahkan duty dia pada mlm tu.. Doktor pelatih muda, belum kahwin lagi, mana la dia nak tau rasa sakit bersalin...

Saya jalan balik ke bilik saya dengan perasaan sedih yang tak tau la mcm mana nak diterangkan.. Bila kaki saya melangkah depan bilik orang lain, dan tengok semuanya sedang nyenyak tidur, tinggal saya yang masih berperang dengan sakit.. Saya dah hampir putus asa, saya pegi lagi ke meja nurse, mintak ubat tahan sakit, sekurang-kurangnya saya boleh tidur, simpan tenaga untuk bersalin nanti.. Saya tanya dia, epidural ada tak? Pethidine?? semua saya tanya.. Boleh bayangkan tak macam mana saya sakit??? Dia kata, semua ubat tu dekat labour room,dekat ward tak ada..

Saya balik bilik dengan kecewanya, telefon suami saya lagi, suruh dia telefon mak mertua saya, minta maaf.. bgtau mak saya, saya minta maaf.. Suami saya marah saya sebab saya merepek2 katanya.. Saya merayu jugak pada dia, suruh dia wakilkan saya minta maaf pada semua orang.. Sungguh!!! saya tak tahan lagi..

Entah macam mana, tiba2 saya rasa nak pegi private, dekat sana sure saya boleh dapat epidural tanpa perlu diminta, mesti diorang yang tanya sendiri, nak ke tak?? Tak payah tanya2..Saya telefon ayah saya, suruh dia keluarkan saya segera dari hospital, saya tak tahan lagi berada di tempat yang macam endah tak endah je orang sakit.. Hehehe.. Biasa la,perasaan masa sakit, tak rasional lagi, mungkin nurse dan doktor kat situ sibuk kan?? Ada banyak kerja lain lagi, dari melayan saya.. Ayah saya kata ok!! Saya tak telefon suami saya, takut kena marah... Hehe.. Fuhh.. lega rasanya, saya macam dapat bayangkan kelegaan bila dapat epidural tu nanti..

Cepat2 saya bagitau nurse, saya nak keluar dari hospital.. saya nak pegi Private!!! Saya dah malas nak tengok muka doktor yang masam, tak memberi semangat.. Hehehe emosional lagi?? Nurse kata, nak tanya doktor dulu.. Tak lama lepas tu, suami saya telefon, dan marah2 saya sebab buat tindakan bodoh katanya.. Lagi la saya menangis beria-ria.. Saya beritahu dia " Nak mati dah ni abang.. dari pukul 4 ptg sampai la pukul 1 pagi, tak berganjak bukaan, nurse kat sini, tak nak bagi sikit pun pain killer.. Dah tak tahan lagi" Dengar suara saya yang dah macam nyawa2 ikan tu, suami saya keluar rumah, datang hospital dan sound doktor..

Sambung lain kali la ye.. memang panjang ceritanya.. hehehehe tak larat taip dah.. orang berpantang kena banyak rehat..

2 comments:

nurul said...

menarik la jln cte akk,tp buat rs tkt je nk branak nnt huhu

Pohonhijau said...

tak sabar nak tunggu cerita selanjutnya...