CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, November 11, 2010

Allah dan Perkara Ghaib

Ulwan makin hari makin besar, dan setiap hari dia menunjukkan sifat inquiry yang sangat tinggi..
Itu belum boleh bercakap lagi,kalau dah bercakap nanti,mesti banyak soalan dan persoalannya.. Teringat saya kisah kawan saya, anak dia tanya kenapa motor tak ada pintu macam kereta.. Fuhh!!! Kena memikir dengan penuh logik ,sebelum beri jawapan terbaik.. "motor kan dua tayar je,kalau ada pintu,nanti bila jatuh susah la,kalau tak ada pintu,kaki kita boleh halang motor dari jatuh"

Itu soalan duniawi yang kita boleh fikir jawapannya.. Tapi macam mana pulak kalau soalan tentang Allah dan Alam Ghaib?? Kalau tak cukup ilmu, tentu susah kita nak jawab..

Itulah antara sebab saya membaca buku ni, sebagai persediaan untuk menjawab segala persoalan Ulwan dan adik2nya tentang Allah dan Alam Ghaib..

Kata buku ini,tak salah bila kita menjawab begini bila ditanya oleh anak kita "Ibu pun tak tahu la, tapi apa kata kita sama2 cari jawapannya"..

Menurut buku ini lagi, bila anak2 menunjukkan minat mengetahui tentang Allah, syukurlah,kerana sesungguhnya Allah sedang limpahkan rahmat ke atas keluarga kita,Allah berikan kita anak yang mempunyai semangat ingin tahu tentang pencipta-Nya.

P/s: teringat saya gelagat Ulwan yang tertonggeng2 meniru kami sujud dan ruku'.. Sejuk hati,bila anak sekecil itu,tahu meniru perbuatan solat,walau dia sendiri masih belum memahami... Wallahualam..

No comments: